27 februarie, 2007

Sibiu - capitala europeana a culturii -

Orasul Sibiu
Trecând prin Carpaţi prin strâmtoarea Turnu Roşu, lăsând în urmă ceea ce străinii numesc Valahia, vizitatorul intră într-o nouă lume -- Transilvania.
Primul lucru de observat este arhitectura. Satele saxone au case de piatră, cu acoperişuri de ţiglă, perfect aliniate de-a lungul străzii şi cu grădini in spate. Este o tradiţie asociată cu Europa Centrală, total diferită de ceea ce se găseşte în restul României. Oraşul Sibiu are o atmosferă distinct medievală. Dacă nu ar fi maşinile de pe stradă sau magazinele luxoase, ar fi uşor să-ţi imaginezi că te-ai întors în timp.
Situat la picioarele munţilor Făgăraş, Sibiul stă de nouă secole de strajă la porţile acestei provincii legendare.

Mai mult, Sibiul însuşi este un muzeu în aer liber. O plimbare pe vechile străzi pietruite îţi oferă ocazia să vezi îndeaproape vestigiile unei ale epoci. Oraşul are două nivele: Oraşul de Sus, unde se află majoritatea obiectivelor istorice ale Sibiului, şi oraşul de Jos.
Acestea sunt legate prin Pasajul Scărilor, construit în secolul al XIII-lea. Piaţa Mare este centrul istoric al Sibiului, care a fost menţionată pentru prima dată în 1411 ca fiind o piaţă de porumb. Ca în cazul majorităţii pieţelor centrale din oraşele medievale, acesta este locul unde aveau loc întâlnirile publice -- dar şi execuţiile publice.

Piaţa Mică este înconjurată de clădiri medievale bine conservate, majoritatea locuinţe şi ateliere ale meşteşugarilor, şi oferă acces rapid la muzeele etnografice.
Deoarece Cetatea Sibiului a fost vreme de secole o fortăreaţă la porţile Transilvaniei, era înconjurată de ziduri şi turnuri de apărare, majoritatea încă existente: Turnul Sfatului, Turnul Archebuzierilor, Turnul Olarilor, Turnul Tâmplarilor, toate construite în secolul al XV-lea, Turnul Gros, ridicat la mijlocul secolului al XVI-lea, Bastionul Haller, construit în 1552, Turnul circular al Pulberăriei şi Turnul Pielarilor.

Privind pe deasupra acoperişurilor de ţiglă, 15 vechi biserici, capodopere ale arhitecturii, impun respect, fie că sunt evanghelice, ortodoxe, catolice, protestante, franciscane sau ursuline.
Printre monumentele vestitului oras amintim Halele macelarilor, Turnul de langa Primaria Veche, Universitatea Saseasca, Biserica franciscanilor, Muzeul Brukenthal, ce adaposteste colectia de arta a baronului Samuel Brukenthal consilier al Mariei Tereza si guvernator al Transilvaniei (1777 - 1787).

Sibiu este perceput ca fiind un oras al artei si culturei putand fi considerat pe buna dreptate ca fiind capitala culturala a Romaniei datorita traditiilor seculare si patrimoniului cultural artistic pe care Sibiul si zona din marginime il detine.
Orasul ofera locuitorilor si celor care il viziteaza o atmosfera unica si atractiva si le ofera posibilitatea de a experimenta viata culturala a unui oras din Transilvania.

Programul Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007 (Sibiu – CCE 2007) isi continua activitatile de promovare pe plan international prin intermediul a doua evenimente complexe desfasurate in perioada 19-24 octombrie la Berlin. Saptamana de promovare a debutat prin popularizarea programului in cadrul unui concert de muzica clasica sustinut de Philarmonie der Nationen si a fost urmata de organizarea unei eveniment de presa in data de 24 octombrie 2006, cu doua zile inainte de votul Parlamentului German pentru ratificarea tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.


Evenimentul de presa a fost gazduit de catre E.S dl. Bogdan Mazuru, Ambasadorul Romaniei la Berlin. In prima parte, a fost organizata o conferinta de presa sustinuta, alaturi de dl. Mazuru, de catre dl. Sergiu Nistor, Comisar Guvernamental pentru Sibiu - CCE 2007 si dl. Klaus Werner Johannis, primarul Sibiului. Acestia au prezentat reprezentantilor presei germane si romane programul Sibiu - CCE 2007, precum si strategia de comunicare a acestuia.
In a doua parte a evenimentului, expozitia “Sibiu. Tanar din 1191” a fost vernisata, pentru a treia oara pe plan international, dupa Strasbourg si Patras, in prezenta presei si a invitatilor Ambasadei Romaniei.


Album foto